Sayfalar

11 Eylül 2011 Pazar

Battlefield Bad Company 2 İnceleme


Battlefield_Bad_Company_2[1]
Modern Warfare 2 fırtınasından sonra işe koyulan EA, her fırsatta Bad Company 2’nin reklamını yapmış, MW 2’ye rakip göstermiş ve Activision’a kafa tutmuştu. Call of Duty’nin tahtına göz diken dev firma, yaptığı açıklamalarla ve Activision’a sataşmalarıyla BC2’yi sürekli gündemde tutmuştu. Yayınlanan ekran görüntüleri ve videolar, açıklamaların ve yapılan reklamların sağlam temellere dayandığını göstermişti. Beta’sını oynadığımız yapımın bakalım tam sürümü ne alemde? Tamamen kişisel problemlerimden ötürü geciken Bad Company 2 incelemesi için öncelikle özür dilerim, buyurun…



1944’TEN GÜNÜMÜZE

Sektöre İkinci Dünya Savaşı’yla atılan Battlefield serisi, Bad Company 2 ile o günlere geri götürüyor bizi oyunun başlarında. İlk olarak Japonlarla çarpışıyoruz, çok önemli bir bilim adamını kaçırmak için. Ve sonra modern zamanlara geçiş yapıyoruz, Ruslar dünyayı kontrol altına almaya başlamışlardır. Alaska topraklarını bile işgal edecek kadar güçlülerdir artık, soğuk savaş yerini, gırtlak gırtlağa bir mücadeleye bırakacaktır. Tıpkı Modern Warfare 2’deki gibi, Birleşik Devletler güçlü Rusya karşısında geri adım atmayacaktır.
Battlefield’tan normal şartlarda çok iyi bir senaryo ve ‘single-player’ modu beklemez kimse, ancak Bad Company 2 ile bu tabu yıkılacak. Zaten yapımcılar, BC2’de senaryo moduna önem vereceklerini her fırsatta dile getirmişlerdi. Oyunun daha en başından da göreceğiniz şekilde, yapım sinematik videolarla süslenmiş. Senaryoyla iç içe olmanızı sağlayan bu ara videolar, sürekli karşınıza çıkacak, bazen bıktıracak düzeyde olacak.
1
4 kişiden oluşan bir ekiple görevden göreve koşturacağımız macerada, bir de Flynn isimli kendini komik sanan bir pilot arkadaşımız var. Helikopterle ulaşımımızı sağlayan bu arkadaş, Rusların soğuk hava şartlarından korunmamız için sürekli sıcak(!) tavırlar sergiliyor.
BC2’deki görevlerin oldukça heyecanlı olduğunu söyleyebilirim, bazen rehine kurtarmaya çalışıyor, bazen Ruslara karşı savunmamız gereken bir bölgeyi canla başla koruyoruz. Bazen ise kendimizi amansız bir takibin içinde buluyoruz. EA, oyunun aksiyon konusunda MW2’den geri kalmayacağını söylemişti. MW2’deki hareketlilik bu oyunda olmasa da, gerçekten aksiyon dozu epey yüksek bir yapım BC 2. Bir anlığına bile durma fırsatı vermiyorlar, etrafınızda Rus askerleri fink atıyor, tanklar gövdenizi paramparça etmek istiyor, düşman helikopterleri yukarıdan ölüm kusmaya çalışıyor. Düşmanlarınızın yapay zekası çok da gelişmiş değil, ancak uzaktan iyi nişan alabiliyorlar, ayrıca kalabalık olduklarında kurtulma ihtimaliniz çok az. Kimisi elinde roket atarla sağı solu patlatıyor, kimisi pompalı tüfekle peşinize düşüyor.
2
Ekibinizde bulunan silah arkadaşlarınızın da zeki olduğunu söyleyemem, çatışmalarda fark yaratamıyorlar. Genelde pis işleri siz yapıyorsunuz, hatta bazen tüm işleri kendi başınıza yaptığınızı düşünebilirsiniz. İşin ilginç yanı şu; operasyonlarda elle tutulur gözle görülür katkı sağlayamayan arkadaşlarınız, hiçbir şekilde ölmüyorlar. Üzerlerinde bomba patlasa da, bütün mermiler vücutlarına isabet etse de ölmüyorlar, belki de ölüyorlardır bir şekilde ama ben hiç görmedim. Siz ise, 3-4 mermiden sonra ölüyorsunuz. Oyunun gerçekçiliği artarken zorluğu da artmış bu nedenle, dinlen-iyileş yöntemiyle canınızı kurtarmanız gerekiyor.

KATI FIZIK KURALLARI

Dünyanın dört bir yanında maceradan maceraya atıldığınız Battlefield: Bad Company 2’de büyük haritalar sizi bekliyor. Tropik ormanlardan, karlı ve fırtınalı dağlara kadar her yerde görev alıyorsunuz. Özgürlüğünüz çizilen sınırlarla kısıtlı olsa da serbest olan bölgelerde sonuna kadar özgürsünüz. İstediğiniz yolu izleyebilir, istediğiniz binaya girebilirsiniz, çevrede bulunan cip, ATV gibi araçları kullanabilirsiniz ayrıca. Haritada bulunan büyük cephane kutularından silahlarınızı değiştirebilir, özel elektronik aygıtları yok ederek kitli olan silahları açabilirsiniz.
3
Bad Company 2’nin en büyük özelliği, fizik kurallarının oldukça katı ve gerçekçi olması. Etrafınızda ne görüyorsanız bilin ki, hepsi yok edilebilir veya zarar görebilir. Binalar, araçlar, barakalar, barikatlar ve beton platformlar, hepsi bir şekilde zarar görüyor. İstediğiniz binaya girebilirsiniz, istediğiniz duvarın arkasına saklanabilirsiniz demiştik. Ancak artık duvarlar sizi mermilerden korumaya yetmiyor, bir bombayla, bir roketle ya da bir tank ateşiyle ardına gizlendiğiniz duvar, önünüzde toz olur uçar. ‘Hadi bu da olsun’ diye konulmamış bu özellik, oldukça gerçekçi bir şekilde yansıtılmış oyuna. Yıkılan binalar, zarar gören duvarlar, devrilen kuleler ve direkler, olağanüstü bir savaş arenası sunuyor.
Destruction 2.0 fizik motoruyla müthiş bir çevre etkileşimi oluşturulmuş BC2’de. Kontrol ettiğimiz karakterin hareketlerine dikkat edilmemiş, fizik kuralları burada devreden çıkıyor. Özellikle yerde sürünemiyor olmak çok kötü, ‘beta’da kimse şikayet etmemiş anlaşılan. Ayrıca öldüğümüz zaman adamımız ya ayakta kalıyor, ya da havada :) Koşarken sağ ve sol tuşlar çalışmıyor, yanlara hareket edemiyoruz. Hararetli çatışmalar esnasında bu eksiklikler nedeniyle çok zor anlar yaşayacaksınız.
5
Grafikler, DICE’nin meşhur Frostbite motoruyla hazırlanmış. BC2’de görüntü hataları ve grafik sorunları biraz can sıkabilir, bunu engellemek ya da azaltmak için oyunu ‘update’ etmek gerekiyor sürekli olarak. Binaların yıkılışından bahsetmiştim, yıkıldıktan sonra oluşan efektler de oldukça gerçekçi, toz duman birbirine karışıyor. Gölge, ışık ve patlama efektlerinin de çok iyi olduğunu söyleyebiliriz. Su görsellerinin yanında, yağmur ormanları, çöller ve karla kaplı dağlardan oluşan bölüm tasarımları da oldukça başarılı olmuş.
Ses efektlerinde de aynı başarıyı yakalamış yapımcılar, her bölgede farklı farklı sesler duyuyorsunuz. Ağaçların görüş açısını kapattığı bölgelerde türlü böcek ve kuş sesleri eşliğinde ilerliyor, yüksek bölgelerde rüzgarın uğultusuyla soğuğu hissediyorsunuz. Silahlardan çıkan sesler de gerçekleriyle birebir. Müzik konusunda BC2’yi başarısız olarak görüyorum, özellikle Modern Warfare 2’de Hans Zimmer’in sunduğu ziyafetten sonra. Aksiyona ve maceraya eşlik edebilecek bir müzik yok Bad Company 2’de. Bu nedenle atmosfer konusunda MW2’nin gerisinde kalıyor benim gözümde, müziklere çok önem veriyor bu tür savaş oyunlarında.
Şimdi sözü, Battlefield’ın asıl bölümünü inceleyen Thrall kod adlı arkadaşıma bırakıyorum :) Oyunun ‘multiplayer’ bölümünü benden çok daha fazla oynadığı için, size daha sağlıklı bilgiler verecek.
6

MULTIPLAYER

Bu yazıda oyunun multiplayer kısmında Macid’e yardım ediyorum ( Thrall ). Bu kısımla ilgili soru, eleştiri ve önerilerinizi bana hitaben yazmanızı rica ediyorum.
Battlefield serisi her zaman çoklu oyuncu modlarıyla önplana çıkan oyunlar içerir. Battlefield Bad Company 2 de bu konuda bir istisna oluşturmuyor. Bir süredir şiddetli bir şekilde esen  Call of Duty Modern Warfare 2 rüzgarına set çekiyor Battlefield Bad Company 2.  İnceleme içinde birçok yerde her iki oyunun multiplayer kısmını kıyaslayacağız ama önce Battlefield Bad Company 2′nin multiplayer kısmı bize neler sunuyor onlara bakalım.
BFBC2′nin multiplayer kısmında halihazırda 4 adet mod bulunuyor, bunlar; Rush, Conquest, Squad Rush ve Squad Team Deatmatch. En sondan başlayalım ;  Squad Team Deatmatch her biri 4 oyuncudan oluşan dörderli takımların savaş alanında çatışarak 50 frag’e ulaşmaya çalıştığı bir mod. Conquest ve Rush kadar popüler olmayan bu modda haritanın ortasında bulunan aracı ele geçirip, kısa süreli de olsa çatışmada avantaj sağlanabiliyor. Takımların koordinasyonu ve iletişimi squad team deathmatch modunda zafere ulaşmak için oldukça önemli.SQTDM modunun bir kötü yanı şu; eğer rasgele bir oyuna tek başınıza bağlanırsanız, 4 kişi olması gereken bir takımda tek başınıza kalabiliyorsunuz. Bu durum ya eksik sayıda oyuncunun o haritada o anda mücadele etmesinden kaynaklanıyor ya da kadronuza katıldıktan bir süre sonra çeşitli nedenlerle çıkıp sizi savaş alanında yalnız bırakan takım arkadaşlarınızdan kaynaklanıyor.  Bu  nedenle bu modu daha önceden tanıdığınız oyuncularla veya arkadaşlarınızla birlikte oynamanız tavsiye edilir. Hem başarılı olma açısından hem de alacağınız zevki katlamak açısından…
BFBC2′nin diğer modları olan conquest ve rush’ı birlikte ele alacağım. Conquest modu, harita üzerinde bulunan A’dan D’ye kadar, kimi zaman A’dan C’ye kadar olan çeşitli noktaları iki farklı takımın kontrol altına almaya çalışmasını içeren bir mod. Rakibe üstünlük sağladığınız ( daha fazla kontrol noktasını tuttuğunuz ) anlarda rakibin puanını indirerek, en sonunda da sıfıra getirerek oyunu kazanıyorsunuz. Conquest modunda rakibin puanını düşürmenin bir başka yolu da rakipleri öldürmek. Her modda olduğu gibi, daha doğrusu BFBC2′nin ruhunda var olduğu gibi, farklı sınıf seçimleriyle savaş alanında yer alan oyuncuların oyunu kazanmak adına, takım adına yapacağı katkılar ve fedakarlıklar BFBC2′de zafere çıkan yol oluyor. Conquest modunda bazı haritalarda, bazı noktaları ele geçirmek konumu itibariyle diğerlerine göre daha önemli olduğu için, o noktayı ele geçiren taraf rakibine büyük üstünlük kurabiliyor. Şöyle ki : A – B – C diye 3 nokta olan bir haritada tam orta noktada bulunan B’yi kontrol edip, onun etrafında, çeşitli noktalarda konumlanarak o noktayı etkili bir şekilde savunan bir takımı alt etmek oldukça zor olabiliyor. O, B noktasına uzun bir süre sizi yaklaştırmayan rakiplere rastlayabiliyorsunuz. Neyle gelirseniz gelin, ister tank, ister yaya ister havadan,  ister arka yollardan dolanıp, eğer o noktada etkili savunma varsa onu bir türlü aşamayabiliyorsunuz. Böyle durumlarda önemli olan şey birlikte hareket edip, planlı bir şekilde saldırı yapmak. Rasgele girilen oyunlarda bu tip organize hareketlerin pek söz konusu olmadığı düşünülürse, bunun gibi baskı altında kaldığınız anlardan oyun bitene kadar bir türlü çıkamamanız mümkün hale geliyor.
7
Rush modunda ise bir taraf hücum bir taraf defans yapıyor. Defans yapan taraf A ve B noktalarında bulunan M-COM istasyonlarını rakipten korumaya çalışırken, atak yapan taraf da buralara bomba yerleştirip, oraları patlatmaya çalışıyor. Bomba yerleştirildikten sonra yaklaşık 20-25 saniye boyunca bomba çözülmez ise bomba patlıyor. Bu iki noktada bulunan M-com istasyonları yok edildikten sonra haritanın başka bir yerine, biraz daha ileriye yeni A ve B noktaları beliriyor. Yine amaç aynı. Defans yapan takımın maçı kazanması için hücum eden takımdan yeterli sayıda düşmanı öldürüp, puanını sıfırlaması gerekiyor. Hücum eden takım ise bu noktalardaki M-com istasyonlarını patlatarak oyunu kazanabiliyor. Her haritada aşağı yukarı 4 veya 5′er yeni A ve B noktaları haritada beliriyor. Rush modu oyunun Conquest ile birlikte en çok oynanan modu. Conquest’te önemli olan belirli noktaları kontrol altında tutmak için, çeşitli noktalara belirli sayıda savunmacının serpiştirilmesiyken, Rush modunda bütün takımın aynı noktaya hareket etmesi daha önemli gözüküyor. Bazen bir noktaya koyulan bombanın imha edilmesi için savunmanın o noktaya akın ettiği anlarda, savunmanın genelde terk ettiği diğer noktaya birinin sızıp oraya bomba yerleştirmesi de gayet yaygın ve etkili bir taktik.
8
Squad Rush modu ise bildiğimiz Rush modunun küçük gruplar halinde oynanan versiyonu.
Battlefield Bad Company 2′de toplamda 4 adet sınıf bulunuyor: Assault, Engineer, Medic ve Recon.  Spawn olmadan önce sınıfınızı her zaman değiştirebildiğiniz gibi spesifik bir sınıfın kullandığı silah, alet, yetenekleri de değiştirebiliyorsunuz. Oyunda puanlar toplayıp, rütbeniz arttıkça daha fazla silah, alet, araç, gereç ve yetenek açabiliyorsunuz.
Assault sınıfı assault rifle’ları, silahlarına eklenen el bombası, gaz bombası ve çeşitli aparatları kullanabilirken aynı zamanda kendine ve takım arkadaşlarına kurşun, bomba sağlayan cephane kutuları atabiliyor. Oyunda her sınıfın kullanabileceği 2 adet özel yetenek bulunuyor. Sınıfa göre değişen bu yeteneklerden assault sınıfı için olanların bazıları; kırmızı nokta görüşü aparatı, 4x zoom aparatı, daha hızlı hareketi sağlayan yetenek, daha fazla el bombası taşımaya imkan veren yetenek, daha fazla koruma sağlayan zırh… Assault sınıfı her grupta fazlasıyla görebileceğiniz, saldırı ağırlıklı bir sınıf.
Engineer sınıfı; submachine gun, roket atar, tamir kiti, tank mayını gibi eşyaları kullanabilen bir destek sınıfı. Araçların hakimiyetinin önemli olduğu haritalarda bu sınıf oldukça etkili olabiliyor. Ayrıca oyunda bazı araçların içeriden de tamir edilebilmesi bu sınıfın araçların arkasında durup tamir yaparken çapraz ateşe kurban gitmemesine yardımcı oluyor.
9
Recon sınıfı; sniper tüfekleri, rakibin yerini belirleyen sniper dürbünü aparatı, hareket algılayan mayınlar, C4 bombası, havan topu silahı gibi birçok kullanışlı araca sahip olan bir sınıf. Özellikle Rush ve Conquest modlarında görevi yapmaya giden düşman askerlerini net bir görüş açısıyla gören bir yere konumlanan sniper’lı recon’lar takıma büyük katkı sağlayacaklardır. Düşman askerlerinin yerlerini belirleyerek, takım arkadaşlarına yardımcı olmaları, havan topu ile belirli bir bölgede toplanan düşman askerlerini dağıtması, C4 bombası ile birçok bina ve zırhlı aracın patlamasına yardımcı olması ile her grupta özellikle aranan bir sınıf. Açık alanda geçen bazı haritalar  recon’ların ekmeğine yağ sürüp, düşmana hayatı zindan ettirebiliyor.
Medic sınıfı; ağır makineli tüfekler, submachine gun, shotgun gibi çeşitli silahlarla birlikte, sağlık paketleri, ölen takım arkadaşlarının canlandırılmasını sağlayan defibrilatör gibi araç gereçleri ile takıma yardımcı olan bir destek sınıfı. Her takımın olmazsa olmazı konumunda bulunan Medic’ler sahanın çeşitli bölgelerine bıraktığı sağlık paketleri ile takımına destek olurken, ölen arkadaşlarını canlandırarak, kritik noktalarda onları hayatta tutması ile takıma büyük katkılarda bulunuyor. Ağır makineli tüfek kullanması sayesinde hücumda da oldukça iyi iş gören medic’ler oyunun en faydalı ve aynı zamanda en etkili sınıflarından biri.
11
Şimdi sınıflar ve modları anlattıktan sonra kısaca rütbe, puanlama ve ödül sisteminden bahsedeceğiz. Daha sonra BFBC2′deki multiplayer deneyemini anlatıp, küçük bir Modern warfare 2 kıyaslaması ile yazıyı noktayı koyacağız.
Oyunda puan toplamak için yapmanız gereken en basit şey rakibi öldürmek veya başkası öldürmeden önce onu vurup asist yapmanız. Bunun dışında çeşitli görevler yapmanın dışında takımınıza vereceğiniz destek ile de puanlar kazanıyorsunuz. Bir düşmanı vurup 50 tecrübe puanı kazandığınız BFBC2′de, medic olarak ölen bir arkadaşınızı canlandırarak da aynı puana sahip olabiliyorsunuz. Veya yere bir sağlık kutusu bıraktınız. Ondan faydalanan bir arkadaşınız sayesinde 20,40,60,80 puan bile kazanabiliyorsunuz onun o kutudan ne kadar faydalandığına bağlı olarak. Aynı şey cephane kutusunda da geçerli. Rush modunda M-c0m istasyonunu patlattığınızda 80 xp alırken, bomba patlamasa bile o bombayı yerleştirdiğiniz anda 30 xp kazanıyorsunuz. Aynı şekilde bir bombayı defüze ederken de puanlar kazanıyorsunuz. Engineer olarak tamir ettiğiniz her araçtan aldığınız puanları da hesaba katın… Kısaca BFBC2 takım oyununa önem veren oyuncuları ödüllendiriyor. Birçok oyunda bu ödüllerin değeri çok fazla olmazken BFBC2 bu konuda istisna oluşturuyor. Oynanışa çok dalmadan tekrar puan mevzusuna dönüyorum. Bir maçta yaptığınız olumlu işler ile kazandığınız çeşitli başarılar da size tecrübe puanı olarak dönüyor. Örnek: Bir silah ile 7 düşmanı öldürmek: 100 xp, Medic olarak 5 takım arkadaşını canlandırmak, bilmem kaç düşmanı kafasından vurmak, bilmem kaç kere m-com istasyonunu patlamak, korumak, bilmem kaç kere asist yapmak, takım arkadaşını iyileştirmek vs vs… Hepsi puan olarak size geri dönüyor. Oyun sonunda aldığınız puanlarla rütbenizi arttırabilirken, oyunun kullandığı başka bir sistem ile sınıflara özel yeni yetenekleri de açabiliyorsunuz. Bunun için skor sayfasının bir yanına geçip, o oyunda hangi sınıfı kullanırken hangi olumlu işi yaptığınıza göre o sınıfın kategorisinde puanlar kazanıyorsunuz. Örnek: Medic’le oynarken 1250 puan aldınız, oyunun bir anında assault oynadınız 250 puan aldınız. Bunlar sınıflara özel kategorilerde işleniyor. Medic sekmesine 1250 puan işlenirken, assault sekmesine 250 puan işleniyor. Atıyorum, medic’in bir sonraki ödülünü açmak için 5000 puan gerekiyorsa, o puana 1250 daha yaklaşmış oluyorsunuz. Rütbenizin artması için gereken puan ise toplam puanınızdan belirleniyor, hangi sınıfla alırsanız alın o puanlar toplam puanınıza ekleniyor.
Oyunda sınıf başına yaklaşık 8-9 tane yeni silah bulunuyor. Bir sınıfın maksimum seviyesine gelince artık o sınıfa özel kategoride puan alamıyorsunuz. Mesela ben, level 9′a kadar medic oynadım ve 9. seviyede medic’in herşeyi açıldı. Bu esnadan sonra başka bir sınıfa geçtim, onu oynamaya başladım. O sınıfta kalıp, açılan bütün aparatlardan, silahlardan faydalanabileceğiniz gibi benim gibi başka bir sınıfla oynayarak o sınıfın silahlarını açmayı deneyebilirsiniz. Oyunda seviye atlamak çok zor olmasa da çok kolay da değil. Rütbe atlamak için harcadığınız süre diğer oyunlara kıyasla daha uzun sürebiliyor. Bu da aslında savaşın daha uzun süreye yayılması ve bir çatışmanın bitiş sürecinin uzaması ile ilgili.
12
Oyunda sadece rütbe atlayarak ulaşabileceğiniz silahlar ve yetenekler var, bunlar kategoriye özel açılan silahlar ve yeteneklerden bağımsız.
Rütbeler ve puanlamadan da şöyle bir bahsettikten sonra sıra geldi BFBC2′deki multiplayer deneyimini birkaç cümle ile özetlemeye. BFBC2′nin multiplayer modu sizi gerçekten bir çatışmadaymışsınız hissi veriyor. Savaşların geçtiği mekanlar birbirinden oldukça farklı, size farklı lezzetler sunuyor. Sahilden, adaya, ormandan, dağlara, Afrika’dan, Rusya’ya birçok mekanda oynuyorsunuz BFBC2′de. Oyunun sizi gerçekten bir çatışmadaymışsınız gibi hissetirmesinin en büyük nedenlerinden biri de yıkılabilen binalar, yapılar. Oyuna başladığınızda herşey güllük gülistanlık, yerli yerinde, sapa sağlam iken, çatışmanın sonunda yıkılmış binalar, az önce siper almanıza rağmen 2 dakika sonra yok olmuş yapılar sizi gerçekten bir çatışmanın içindeymişsiniz hissi veriyor. Özellikle tankları görünce korkudan küçük dilimi yuttuğum Company of Heroes’tan sonraki ilk oyun oldu BFBC2. Binanın içinde olmanız da farketmiyor. 2-3 tank atışı ile sığındığınız duvarın yok olduğu ve bir anda hedefe tamamen açık olduğunuz farketmeniz esnasında yaşadığınız panik gerçekten eşsiz bir duygu.
Ayrıca oyunun teknik açıdan mükemmele yakın olması bu yıkımların gözünüzde daha bir güzel görünmesini sağlıyor. Sadece binalar değil çatışmaya bağlı olarak ağaçların bile devrilip yıkılması çok güzel olmuş. Keşke sadece yıkılan binanın içinde kalıp ölmektense, devrilen ağaçların altında da kalıp ölebilseydik.
13
BFBC2 her haliyle oyuncuları birlikte oynamaya iten bir yapıya sahip. Eğer takıma yararlı olmazsanız ne adam gibi puan kazanabiliyorsunuz, ne de takımınızın oyunu kazanmasına yardımcı oluyorsunuz. Rakipten daha fazla frag almak için kendi başına takılan tipleri elbetteki BFBC2′de de görüyoruz ama takıma katkı yapan oyuncular onlardan daha fazla ödüllendiriliyor. Bu yapı da oyuncuyu oyundan soğutmadığı gibi takım oyunu oynamaya teşvik ediyor. Farklı sınıfların farklı yeteneklerinin olması, araçların da savaşta önemli bir faktör olması BFBC2′yi yine çok derin bir oynanışa sahip olan bir multiplayer FPS’ye çeviriyor. Aynı zamanda oyunun haritaların tamamında değil de belirli bölgelerinde geçmesi oyuncuları birbirine daha çok yaklaştırırken, oynanışı daha bir kolaylaştırıyor. Araç bulamadığınız zamanlarda koşarak mesafeyi çok rahat katedebiliyorsunuz.
14
Sıra geldi BFBC2 ile Call of Duty MW2 multiplayer kıyaslamasına. BFBC2′ye göre kat kat daha fazla mod içeren MW2, BFBC2′ye göre daha çabuk oynanan, aksiyonu daha yüksek yapıya sahip. MW2′de yaşamak ve ölüm arasındaki çizgi BFBC’ye göre daha da ince. Spawn olur olmaz aksiyona girdiğiniz MW2′de daha kısa süreli oyunlarda daha fazla aksiyona giriyorsunuz. MW2′de sınıfların olmaması nedeniyle genelde tüm oyuncular hücuma yönelik oynuyorlar, kendilerine avantaj sağlayan yetenekleri seçiyorlar. Zaten oyunun yapısı da tamamen bununla ilgili. Oyuncular birlikte hareket ederek rakibe göre avantaj sağlasa da bu birlikte harket etme olayı BFBC2′deki gibi değil.MW2′de herşey çok çabuk olup biterken, aksiyonun , adrenalinin tadını çıkarıyorsunuz. BFBC2′de ise daha ağır ama daha derin bir oynanış mevcut. Araçların buna katkısı yüksek ama onun dışında takım oyununa yönlendiren yapısı, sınıfların varlığı ve modların yapısı ile BFBC2 çok daha farklı bir oyun MW2′den. BFBC2′de amiyane tabirle çok fazla ”sote’ye ” yatan oyuncudan şikayet ediliyor ama MW2′de de bu çok farklı değil. Her multiplayer FPS’nin kanayan yarası bu aslında. Belki MW2′nin hareketli oyun yapısı ile sote’ciler daha rahat bulunabiliyor ama BFBC2′de de araçlar ve çeşitli yetenekler ile onların yeri saptanabiliyor. Bunun dışında MW2′nin daha fazla mod bulundurma avantajı oyuncuların çoğunun sadece belirli modlara yönelmesi ve görev odaklı modların MW2′de yeteri kadar ödüllendirici olmaması MW2′nin bu konudaki avantajını sınırlı kılıyor. Harita tasarımları olarak kıyaslama yapmak gerekirse her iki oyunun kendi oyun yapısına göre çok iyi mekanlara sahip olduğunu söylemek gerekir. Burada aslında biri diğerinden daha iyidir veya kötüdür sonucuna varmayacağız. Sadece olumlu ve olumsuz yanlarından bahsediyoruz, tercih tamamen kişiye aittir. Açıkçası ben her ikisini de uzun süre oynadım ve her ikisinden de ayrı zevkler aldım.
Toparlamak gerekirse BFBC2 MW2′den çok daha farklı bir oyun yapısı ile çok daha farklı bir multiplayer tecrübesi sunuyor. BFBC2 oldukça başarılı, mükemmele yakın bir multiplayer modunda sahip. Sonuçta insanlar hangisinden daha çok zevk alıyorsa onu oynasın ama multiplayer FPS severlerin BFBC2′yi kesinlikle kaçırmaması gerektiğini belirterek savaş alanında görüşmek üzere diyorum.
15

SONUÇ

Sözü tekrar devralıyorum buradan, Adem’in de dediği gibi ‘multiplayer’ konusunda MW2’den çok daha farklı bir deneyim sunuyor Bad Company 2. ‘Single-player’ modunda ise Modern Warfare 2’nin daha iyi olduğunu düşünüyorum, bu benim kişisel fikrim. Ancak Bad Company 2’nin ne kadar başarılı ve kaliteli bir yapım olduğunu kimse inkar etmemeli. Özellikle fizik modellemeleri konusunda gördüğüm en iyi oyun diyebilirim, Crysis’ten bile iyi. Optimizasyon konusunda biraz sorun yaşatabilir, ekran kartınızda bulunan fanın konser vermesine neden olabilir ve MW2’den bile kısa olabilir, ama kesinlikle oynanması gereken bir oyun BC2. Eğer FPS dünyasında devrim niteliği taşıyan Battlefield: Bad Company 2’yi hala oynamamış iseniz, mutlaka bu deneyimi yaşayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder